Gyöngyösi Márton: Ursula von der Leyen személyében gyenge vezetője lesz az Európai Bizottságnak

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője szerint sejthető volt a keddi vita felszólalásaiból, hogy csak szűkös többséget tud majd szerezni Ursula von der Leyen. Emlékeztetett rá, hogy miközben egyes frakcióvezetők a támogatásukat fejezték ki, addig a pártcsaládok képviselői közül többen is ellentétes álláspontot képviseltek.

“Tapasztalható volt a széthúzás, és az, hogy nem lesz egységes a szavazás még a nagy frakciókon belül sem”

– tette hozzá Gyöngyösi Márton.

A Jobbik EP-képviselője ennek ellenére gratulál Ursula von der Leyennek, és reményét fejezte ki, hogy azt a sok mindent, amit a keddi felszólalásában megígért, azt végre tudja majd hajtani. Gyöngyösi Márton elmondta:

Ursula von der Leyen programjának sok olyan eleme van, ami támogatható, de olyan is, ami nem, ugyanakkor a legtöbb pont esetében homályban maradtak a részletek.

“Látható volt, hogy Ursula von der Leyen a megválasztását megelőzően végigturnézta a nagy politikai csoportokat, és próbált valamit beépíteni a programjába, ami mindegyik frakciónak kedves”

– fogalmazott Gyöngyösi Márton.

Amit üdvözlendőnek tart Von der Leyen programjában, az a jogállamiság melletti kiállás, illetve az, hogy az Európai Parlamentnek nagyobb szerepkört biztosítana. Gyöngyösi Márton szerint a bérkiegyenlítés kérdésében is van egyfajta elmozdulás a szociális pillér megerősítésének irányába, de csalódásként értékelte a közös európai minimálbérnek az említését. A Jobbik álláspontja ugyanis az, hogy amíg elképesztő gazdasági és társadalmi különbségek vannak az Európai Unión belül, addig illúzió közös minimálbérről beszélni.

Először a kohéziós politika megreformálásán keresztül el kellene érni a béreknek a kiegyenlítését és a szociális pillérben megfogalmazottakat.

Gyöngyösi Márton az Alfahír kérdésére arra is reagált, hogy a Demokratikus Koalíció és a Momentum megszavazta Von der Leyent, azt mondta: nem meglepő, hiszen a pártcsaládjaik is részesei voltak annak megegyezésnek, amelynek köszönhetően „elvihettek valamit a tárgyalóasztaltól”. A Jobbik EP-képviselője sokkal érdekesebbnek tartja a Fidesz álláspontját, mert az, hogy

„a Momentum és a DK egy ízig-vérig föderalista Ursula von der Leyent támogat, abban semmi meglepő nincs”.

Gyöngyösi Márton úgy véli, hogy mivel nem a Fidesz várakozásainak megfelelően alakult európai szinten az EP-választás, most majd belülről próbálja szétbomlasztani az EU egységét.

„Ezt pedig úgy lehet elérni, ha egy alapvetően gyenge ember kerül az Európai Bizottságnak az élére, és Ursula von der Leyen személyében egy gyenge vezetője lesz a szervezetnek, ráadásul a legitimitása sem lesz olyan erős, mint amennyire az elvárható lenne egy ilyen pozícióban”

– jelentette ki a Jobbik EP-képviselője.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Megjelent az Alfahír oldalán!

Author: Nótin Tamás

újságíró/journalist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s