Cseh Katalin: Von der Leyen kemény ellenfele lesz Orbán Viktornak

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője az Alfahír kérdésére Strasbourgban elmondta: a Momentum hosszas gondolkodás után döntött úgy, hogy megszavazzák Ursula von der Leyent (az ellenzéki párt frakciója, a liberális Renew Europe a szavazás előtt jelezte, hogy támogatni fogják a német politikust).

„Alapvetően jó jelöltnek tartjuk, örülünk, hogy egy erős Európa mellett tesz hitet és annak is, hogy a két héttel ezelőtti frakcióülésekhez képest már sokkal kiforrottabb álláspontot képviselt, például a klímaváltozás, a digitalizáció és az európai demokrácia kérdésében”

– fejtette ki Cseh Katalin.

A Momentum annak is örül, hogy Von der Leyen beépítette a párt javaslatait is a programjába, például a jogállamiság melletti kiállást, amit személyesen kértek a frakcióülésükön Donáth Annával.

Ugyanakkor Cseh Katalin azt is hozzátette: Von der Leyen kiválasztási folyamatával kapcsolatban ezer kritikájuk van:

„nem gondoljuk, hogy tartható, hogy a csúcsjelölti-rendszert semmibe veszik.”

A Momentum szerint sokkal erősebb csúcsjelölti-rendszer kell, és közvetlenül lehet szavazni a jelöltekre, minden európai állampolgárnak közvetlen beleszólása lehet abba, ki vezeti az Európai Bizottságot.

„Ezt a reformot várjuk el Von der Leyen asszonytól, örülünk, hogy ezt meg is ígérte a reggeli beszédében”

– tette hozzá Cseh Katalin.

A Momentum két EP-képviselője korábban ellentétesnek tűnő álláspontot fogalmazott meg Von der Leyen jelölése kapcsán a Facebookon, Cseh Katalin szerint azonban Donáth Annával alapvetően nem képviseltek eltérő álláspontot, csak más megközelítést hangsúlyoztak ki a korábbi kommunikációjukban.

Cseh Katalin továbbra is tartja, hogy Von der Leyen kemény ellenfele lesz Orbán Viktornak.

„Nevetségesnek tartom, hogy olyannyira meggyengült a Fidesz pozíciója, hogy Orbán Viktor nyíltan támogat egy föderális Európát kívánó, a jogállam mellett kiálló jelöltet, aki korábban személyesen fedte meg a jogállamiság megsértése miatt”

– emelte ki Cseh Katalin.

Szerinte egyértelműen vereség Orbán Viktornak, hogy nem tudott olyan jelölt mögé beállni, aki neki ténylegesen jó lett volna.

Azt is elmondta, hogy a Momentum programját számos szempontból lefedi Von der Leyen programja. Az Alfahír rákérdezett: ez azt jelenti, hogy a Momentum a föderalizációt és a centralizációt is támogatja?

Cseh Katalin a válaszában úgy fogalmazott, alapvetően azt gondolják: Európát meg kell erősíteni ahhoz, hogy jobban fel tudja venni a versenyt a világ nagyhatalmaival, hogy jobban meg tudja védeni magát, nagyobb jólétet tudjon biztosítani az európai állampolgárok számára.

„Nem egy Európai Egyesült Államokban hiszünk, hanem az okos integrációban”

– szögezte le a Momentum EP-képviselője.

Cseh Katalin kifejtette: az EU-nak sokkal nagyobb szerepet kell vállalnia például a jogállamisági kritériumok megsértése esetén, aktívan kell dolgoznia, hogy megoldja azokat a globális problémákat, amelyeket a tagállamok külön-külön nem tudnak.

„A klímaváltozás nem áll meg a határokon, a szegénységet egységben kell kezelni, a digitális transzformáció hatásait közös európai programmal kell kezelni, hogy európaiak milliói ne veszítsék el az állásukat tíz év múlva. Vannak dolgok, ahol több Európára van szükség, mi ebben hiszünk”

– fogalmazott a Momentum EP-képviselője.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megjelent az Alfahír oldalán!

Author: Nótin Tamás

újságíró/journalist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s