Az integrációra váró Macedónia erején felül teljesít

Az európai határvédelem egyik legfontosabb bástyája Macedónia, amelyet azonban magára hagyott az Európai Unió, miközben egy régóta húzódó súlyos belpolitikai válsággal is meg kell küzdenie. A Magyarországra látogató Gjorge Ivanov macedón államfő szerint országának olyan perspektívákra van szüksége, amelyekkel segítik az integrációját, hozzájárulva a frusztrált belpolitikai hangulat javításához.

Macedónia eddig harmincmillió eurót költött a költségvetéséből a migrációs nyomás megfékezésére, a hadsereg és a rendőrség bevetésére több mint havi másfél millió eurót költenek. A macedónok azonban úgy érzik, hogy az erőfeszítéseiket nem támogatja az Európai Unió, amely nem adott anyagi támogatást az országnak, csak jelentéktelen felszerelést, ami jórészt alkalmatlan volt a migrációs válság kezelésére. Gjorge Ivanov a Magyar Hírlapnak méltatta Magyarország konstruktív szerepét a válságkezelésben, hangsúlyozta: hazánk pozitív példát mutatott a sikeres régiós partnerségből és együttműködésből. A macedón államfő kijelentéseit fricskának is lehet értelmezni Brüsszel felé, amikor arról beszélt, hogy a visegrádi országok sokkal több figyelmet és készséget mutattak az együttműködésre Macedóniával, mint az Unió. A visegrádi országok ugyanis az Európai Unió hezitálása és bénultsága mellett többször is rendőröket küldtek a macedón határrendőrség támogatására, de a biztonsági kockázatok megelőzése érdekében információs együttműködést is kialakítottak a balkáni országgal.

Ezután nem meglepő, hogy Gjorge Ivanov, aki hétfőn látogatást tett előbb Áder János köztársasági elnöknél a Sándor-palotában, majd Orbán Viktor miniszterelnöknél az Országházban, többször is köszönetét fejezte ki Magyarország felé.

A macedón államfő az Áder Jánossal tartott közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Macedónia és Magyarország együttműködése jó példa arra, hogyan kell egy uniós tagállamnak és egy csatlakozni vágyó országnak a kapcsolatát alakítania. Ivanov olyan barátnak nevezte Magyarországot, amely önzetlenül támogatta országa erőfeszítései az illegális migráció megfékezésében. Továbbá köszönetet mondott azért is, mert Magyarország nyíltan és őszintén támogatja Macedónia euroatlanti törekvéseit.

A teljes cikk elolvasható az Alfahír oldalán!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s