Európai bérunió: Kelet-Közép-Európa igazságot és egyenlőséget kér

Nyolc kelet-közép-európai ország, Magyarország, Horvátország, Lengyelország, Szlovákia, Romániai, Bulgária, Lettország és Észtország képviselőinek részvételével széles körű európai polgári kezdeményezés indul az európai bérunióért. A budapesti Kempinski Hotelben fogadták el és írták alá az erről szóló nyilatkozatot.

„A mai nap annak a bizonyítéka, hogy közös célok érdekében képesek vagyunk összefogni” – jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke az európai béruniót kezdeményező budapesti konferencia nyitóbeszédében. Szerinte a részt vevő országok képviselői az első csatát megnyerték, de még egy hosszú küzdelem előtt állnak, amíg elérhetik céljukat.

Nem alamizsnát kérnek Nyugat-Európától

„Egy történelmi küldetést vállaltunk fel” – hangsúlyozta Vona Gábor. Hozzátette: nem tud olyan kezdeményezésről, amely eddig ilyen összefogásra késztette volna a kelet-közép-európai régiót.

A Jobbik elnöke kiemelte, hogy a kezdeményezés nemcsak az európai bérekről szól, hanem a versenyképes hazai vállalkozásokról, egy új kohéziós politikáról, egy új, szolidáris Európai Unióról, ahol a kelet-közép-európai országok is otthon érzik magukat. Ugyanakkor megjegyezte: a bérunióra irányuló polgári kezdeményezésük nem Nyugat-Európa ellen irányul. Nem alamizsnát kérnek, hanem azt, hogy az európai közösség minden tagország számára egyenlő feltételeket biztosítson. Kritikaként megjegyezte: a szabad munkaerő-áramlás egyirányú, csak az “árunió” valósult meg, a bérunió nem.

„Az a kezdeményezés, amit ma elindítunk, az Európa jövőjéről is szól. Kelet-Közép-Európa erősödése Nyugat-Európa számára is fontos”

– szögezte le Vona Gábor.

A teljes cikk elolvasható az Alfahír oldalán!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s