„Korunk legnagyobb hazugságait jelentette meg a média Szíriáról”

A 78 éves, flamand Daniel Maes atya a hatodik századbeli Szent Jakab kolostorban él a szíriai Kara városában, 90 kilométerre északra a fővárostól, Damaszkusztól. Daniel atya tanúja volt a „polgárháborúnak” és szerinte a szíriai konfliktusról szóló nyugati tudósítások nagyon félrevezetőek. Röviden: „az amerikaiak és a szövetségeseik teljesen tönkre akarják tenni az országot”. Ugyanakkor szerinte Donald Trump megválasztott amerikai elnök megértette, hogy a radikális iszlám nagyobb fenyegetést jelent, mint Oroszország. Azt is kijelentette, hogy Aleppó felszabadításáért az Aszad-kormány hadseregének és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tartoznak. A Daniel Maes atyával készített interjú a holland Algemeen Dagblad napilapban jelent meg, majd a Sott.net fordította le angolra, onnan vette át a Ron Paul Intézet weblapja.

Daniel Maes atya szerint teljesen hamis feltételezés, hogy Bassár el-Aszad szír elnök ellen népfelkelés zajlott, amely 2011 márciusában kezdődött kormányellenes demonstrációkkal, majd véres polgárháborúvá vált.

„2010 óta vagyok Karában, és a saját szememmel láttam, hogy agitátorok kívülről szervezték Szíriában a kormány elleni tüntetéseket, amelyekhez fiatalokat toboroztak”

– mondta a holland napilapnak Maes atya. Állítása szerint az arab nyelvű Al Jazeera hírcsatorna úgy mutatta be az eseményeket, mintha lázadás zajlott volna az országban.

„A külföldi terroristák gyilkosságokat követtek el a szunnita és keresztény közösségek ellen, annak érdekében, hogy elvessék a vallási és etnikai viszályt a szíriai emberek között. Miközben az én tapasztalatom az, hogy a szíriai emberek valójában nagyon egységesek voltak”

– szögezte le az atya.

Arról is beszélt, hogy a háború előtt Szíria egy harmonikus ország volt: egy szekuláris állam, amelyben a különböző vallási közösségek békében éltek egymás mellett. Alig volt szegénység, az oktatás szabad, az egészségügyi ellátás jó volt.

„Csak nem lehetett szabadon kifejezned a politikai nézeteidet. De az emberek többségét ez nem érdekelte”

– tette hozzá Daniel Maes.

A teljes cikk elolvasható az Alfahír oldalán!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s