„Egy ősi közösség vagyunk a kihalás szélén”

Az iraki Erbil katolikus érseke, Bashar Warda elítélte azok képmutatását, akik tiltakoznak Donald Trump amerikai elnök hét, muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendelete ellen. Egy seattle-i szövetségi bíró pénteken az egész országban felfüggesztette Trump rendeletének végrehajtását. Az amerikai elnök a Twitteren azt ígérte: felül fogják bírálni a beutazási tilalmat felfüggesztő döntést. Széleskörűen megosztotta az amerikai társadalmat a rendelet, amelynek kulcselemeit több szakértő is alkotmányellenesnek tart.

Vajon hol voltak ezek a tüntetők, amikor az Iszlám Állam harcosai keresztényeket és más kisebbségeket mészároltak a Közel-Keleten? – vetette fel Bashar Warda érsek.

A Crux online katolikus magazinnak adott interjújában Bashar Warda érsek azt mondta, iraki nézőpontból kénytelen feltenni a kérdést:

„Miért nem tiltakoztak az utcákon ezek a tüntetők, amikor az Iszlám Állam keresztényeket, jazidiket és más kisebbségi csoportokat gyilkolt?”

Warda bírálta az Obama-adminisztráció politikáját is, ami nem nyújtott anyagi támogatást azoknak a keresztényeknek, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat az Iszlám Állam által elfoglalt területeken, hanem inkább a szíriai muszlimokat részesítette előnyben, amikor menekülteket fogadott be az Egyesült Államok.

„Nem tiltakoztak, amikor sem az amerikai kormánytól, sem az ENSZ-től nem kapott anyagi támogatást az a több tízezernyi kitelepített keresztény, akiknek az érsekségem segített 2014 óta. Nem voltak tüntetések, amikor szíriai keresztényeket csak a Szíria lakossághoz mért számarányuknál hússzor kisebb mértékben engedték be”

– emlékeztetett Warda.

„Nem értem, egyes amerikaiak miért vannak felháborodva, hogy a szörnyű népirtásnak kitett kisebbségi közösségek most valamilyen módon előnyben részesülnek”

– tette hozzá Warda.

Az érsek szerint – a hét muszlim országot érintő – kilencvennapos vízummoratórium okozta kényelmetlenség össze sem hasonlítható azzal a szenvedéssel, amit az elmúlt években a kisebbségek átéltek Irakban és Szíriában, mégsem tűnt úgy, hogy valaki elég fontosnak találta volna ezt arra, hogy tüntessen miatta.

A teljes cikk elolvasható az Alfahír oldalán!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s