Putyin-látogatás: nagyobb volt a füstje, mint a lángja

Vállveregetésen és kirakat paneleken kívül váratlan bejelentések nem hangzottak el Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közös budapesti sajtótájékoztatóján. Az orosz elnök stabil és megbízható partnernek nevezte Magyarországot, a magyar miniszterelnök pedig elmondta, “tudjuk, hol a helyünk” a nagyvilágban.

Orbán Viktor a sajtótájékoztató elején kijelentette: mindig megtiszteltetés Oroszország elnökének a látogatása. Utalva a két évvel ezelőtti találkozóra, leszögezte: mindkét fél maradéktalanul teljesítette a korábbi megállapodásokat. Azt is bejelentette: Magyarország orosz forrásból származó gázellátása 2021-ig garantált, de már készítik elő az ezt követő időszakra is a megállapodást.

A magyar miniszterelnök szerint Nyugat-Európában “oroszellenes politika” a divat, és ennek gazdasági téren Magyarország is komoly kárát látja: 6,5 milliárd dollárt buktunk a szankciókon. A kormányfő hozzátette: nem gazdasági problémákat nem lehet gazdasági eszközökkel kezelni. Orbán Viktor arra is kitért: büszke arra, hogy a magyar-orosz kapcsolatokból a feszültségekkel terhes geopolitikai helyzetben – “veszélyeket is felvállalva” – sikerült “megmenteni, amit meg lehetett”. Szerinte mindent megvédtek, hogy a magyar gazdaság jó pozíciókból indulhasson, amennyiben Oroszországnak és az Európai Uniónak sikerül rendezni a viszonyát.

Orbán eredményként sorolta fel, hogy a regionális együttműködési kérdésekről szóló dokumentumokat, illetve a külügyi konzultációs tervet is aláírták, továbbá megnyílt Kazanyban az új magyar főkonzulátus, és az energetikai megállapodások is teljesültek. A miniszterelnök az oroszországi magyar élelmiszeripari beruházásokat külön kiemelve is méltatta. Kulturális témában az ösztöndíjprogramokról és a magyarországi ortodox templomok felújításáról is beszélt. De megemlítette azt is, hogy a jövőben egy magyar “vízipari komplexum” szeretne Oroszországban befektetni.

Vlagyimir Putyin szintén az orosz-magyar kapcsolatokat méltatta, de elismerte ő is, hogy a szankciók miatt a két ország közti gazdasági forgalom a felére csökkent. Az orosz elnök konkrét intézkedéseket tart szükségesnek a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok felpörgetésére. Hangsúlyozta azt is, hogy, ha Paks II megépül, megsokszorozza Magyarország energiatermelését, és sok új munkahelyet teremt majd.

Putyin és Orbán tárgyalt a kelet-ukrajnai és a szíriai helyzetről is, mint kiderült, ebbe az orosz elnök szerint “azonos megközelítést alkalmaznak”. Putyin kiemelte: a nemzetközi terrorizmussal szemben “egyesíteni kell erőfeszítéseinket”. Moszkva a migrációs válság enyhítése érdekében is kész együttműködni Magyarországgal.

A teljes cikk elolvasható az Alfahír oldalán!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s