„Miért szavazza meg újra és újra az oroszellenes szankciókat Orbán Viktor?”

Oroszország pragmatikus szempontok alapján létrejött kapcsolatokban és együttműködésben gondolkodik. Az Orbán-kormány jól felismerte a partnerség lehetőségét, de a nemzeti érdekekkel ellentétesen továbbra is megszavazza az Oroszország elleni szankciókat. Donald Trump győzelmével egy korszak zárult le, az új amerikai adminisztráció Magyarország szempontjából kimondottan kedvező változás. Budapest számára tálcán kínálkozik a lehetőség arra, hogy Moszkva, Washington és Brüsszel között közvetítsen, de az Orbán-Szijjártó tandem erre a szerepre nem lesz képes. Magyarországnak a Németország-Oroszország-Törökország háromszögben kell érvényre juttatnia a nemzeti érdekeit. Az Alfahír a február 2-i Putyin-látogatás kapcsán beszélgetett Gyöngyösi Mártonnal, az Országgyűlés Külügyi bizottságának jobbikos alelnökével.

Két évvel ezelőtt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megegyeztek Budapesten, hogy minden évben találkozni fognak. Európában példátlan a magyar kormányfő és az orosz elnök kétoldalú kapcsolattartása. Mi lehet az orosz vezetés célja ezekkel a találkozókkal? Oroszországnak milyen geopolitikai, Európa-politikai céljai vannak hazánkkal?

Az orosz geostratégiai gondolkodás lényegében Nagy Péter cár óta változatlan. Ez a stratégia arra épül, hogy Oroszországot egy nyugati befolyástól mentes, lehetőleg Moszkva-barát vezetésű országokból álló gyűrű ölelje körül. Ez Oroszország közvetlen szomszédsága, amit a szó klasszikus értelmében nevezhetünk érdekszférának.

Teljesen félreérti az orosz geopolitikai gondolkodást az, aki azt hiszi, hogy Oroszország kizárólag katonai terjeszkedéssel kíván érvényt szerezni az orosz befolyásnak és ugrásra készen áll, hogy bekebelezze vélt érdekszféráját.

Meggyőződésem, hogy a Krím bekebelezése is inkább csak jelzésként szolgált a Nyugat felé kacsingató Ukrajnának. Ami a saját, vélt érdekszférájának tekintett közvetlen szomszédságán túl helyezkedik el, ott viszont pragmatikus szempontok alapján létrejött kapcsolatokban, együttműködésben gondolkodik. Oroszország gyorsan és helyesen ismerte fel azt a feszültséget, amit az Oroszország elleni gazdasági szankciók jelentettek az Európai Unióban. Talán nem túlzás azt állítani, hogy nincs olyan tagállama az Uniónak, amelyet ne érintett volna katasztrofálisan az orosz piac elvesztése.

Putyin felismerte, hogy ezt a tipikus, Európai Unióra jellemző, önsorsrontó rövidlátással és zsarolással kikényszerített paktumot meg lehet fúrni olyan tagállamok segítségével, amelyek szembe mernek menni az egységes állásponttal.

A Brüsszel által hosszú éveken át renitensként kezelt magyar kormányban pedig meg is találta partnerét. Be kell ismerni, hogy ezt a helyzetet Orbán Viktor is jól ismerte fel. Amit nem értek, hogy miért írta alá és miért szavazza meg újra és újra az oroszellenes szankciókat Orbán Viktor, ha már maga is elismeri azt, amit a Jobbik évek óta mond, vagyis azt, hogy nemzeti érdekeinkkel ellentétesek, károsak a szankciók.

A teljes interjú elolvasható az Alfahír oldalán!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s