Gyöngyösi Márton az Európa Tanácsban: a beruházásvédelmi rendszerek sértik a nemzeti szuverenitást

Pénteken vitatta meg az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a nemzetközi beruházásvédelmi megállapodásokkal kapcsolatban a holland néppárti Pieter Omtzigt, és az „új generációs” kereskedelmi megállapodások és azok hatásai a szociális jogokra, a közegészségügyre és a fenntartható fejlődésre gyakorolt hatásairól szóló brit munkáspárti Geraint Davis jelentését. A strasbourgi vitában felszólalt a magyar delegáció tagjaként Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke.

„Önmagában már azt is nagyra kell értékelni, hogy a szabadkereskedelmi szerződések hosszú évtizedek óta zajló vitájában végre láthatunk olyan bátor, kiegyensúlyozott, kritikai észrevételeket is, mint a mostani két jelentésben”

– jelentette ki az Alfahírnek Gyöngyösi Márton. Emlékeztetett rá, hogy korábban kizárólag az egyezmények pozitív hatásait sulykoló, egyoldalú propagandát lehetett hallani, amelyek a várható gazdasági növekedést, a munkanélküliség csökkenését vizionálták a vámok és korlátozások eltörlése, a sztenderdek harmonizálása következményeként. Hozzátette, bár kétségtelenül pozitív elmozdulás észlelhető a beruházásvédelmi rendszerek terén, de továbbra is úgy érzi, hogy erősen sérül a nemzetállami szuverenitás.

A teljes cikk elolvasható az Alfahír oldalán!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s