„Maffia ez, aminek Orbán a feje” – Interjú Gyöngyösi Mártonnal

Gyöngyösi lehet a baljós kapocs címmel jelent meg egy héttel ezelőtt a Népszavában egy kép, amelyen a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke látható egy férfi társaságában, kávézás közben. A lap Sz. Gáborként azonosította Gyöngyösi beszélgetőpartnerét, aki a Hídfő újságírója, de összefüggésbe hozták szélsőséges szervezetekkel, a bőnyi rendőrgyilkos, Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonallal, és az orosz titkosszolgálattal is. A jobbikos képviselő elismerte a találkozót, de azt elutasította, hogy ismerte volna a Hídfő újságírójának vélt vagy valós kötődéseit. A Jobbik szerint kérdés: ki és miért készítette az egy évvel ezelőtti találkozóról a képet, illetve miért most érezte fontosan eljuttatni a Népszavának. A párt politikai motivációt és titkosszolgálati módszereket sejt a háttérben. Mindezekről Gyöngyösi Mártonnal beszélgettünk egy kávé mellett az Európa Kávéházban.

Az elmúlt napokban többször is elismerte, hogy tudott a Hídfővel kapcsolatos feltételezésekről, vagyis a hírportál orosz hátteréről. Nem érzi úgy, hogy ennek a gyanúnak a birtokában könnyelműség volt a Hídfő állítólagos újságírójával találkoznia?

Alapvetően két olyan hivatás van, amelynek képviselője nem teheti meg, hogy válogat a megkeresések között. Az egyik ilyen a papi hivatás, a másik meg az országgyűlési képviselői munka. Az elmúlt hat évben – ezt a munkatársaim is tanúsíthatják – még nem volt olyan megkeresés, aminek ne próbáltunk volna meg eleget tenni, legalábbis első körben. Ha láttuk, hogy visszaélnek a bizalmunkkal, akkor ebből nyilván levontuk a megfelelő következtetéseket. De ha első alkalommal bejelentkezik hozzánk egy törvényesen működő hírportál, újság, tévé, rádió vagy bármilyen sajtó, annak igyekszünk az igényeit kielégíteni, és a rendelkezésükre állni.

Még ha egy olyan hírportálról is van szó, amely orosz propagandaoldal hírében áll?

Még akkor is, ha .ru-ra végződik. Olyan korban élünk, amikor a média és az általa megvalósított befolyásolás döntő jelentőséggel bír a társadalom formálásában. Csakhogy a befolyásolásnak, a propagandának ezt a módját minden oldal alkalmazza, ki így, ki úgy. A CNN és a BBC képes volt egy Irak elleni inváziót elindítani és legitimálni azzal, hogy elhitette a nyugati világgal, hogy Szaddam Husszeinnek tömegpusztító fegyverei vannak. Egy ilyen világban azonban még jobban felértékelődik a törvény és a demokratikus intézményrendszer, köztük a nemzet biztonságát szolgáló intézmények szerepe is, amelyeknek a szólásszabadságot úgy kell garantálnia, hogy közben nemzetbiztonsági szempontokat is figyelembe vesz. Az nagyon rossz irányba vinne, ha egy országgyűlési képviselőnek kellene eldöntenie, hogy ki a számára kedvező és kedvezőtlen sajtóorgánum. Ideális esetben egy képviselőnek mindenkivel szóba kell állnia, a titkosszolgálatoknak meg garantálnia kell a képviselő biztonságát, ha pedig – a sajtóban keringő pletykákon túl – bizonyítható, hogy egy portál egy titkosszolgálat befolyása alatt áll, vagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, jelentsék, a megfelelő hatóságok meg tiltsák be. Ha viszont egy portál működik, bízzunk az emberek bölcsességében, hogy az információt a dezinformációtól, a hírt a propagandától meg tudják különböztetni.

A teljes interjú elolvasható az Alfahír oldalán!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s