„Offenzív szövetséggé vált a NATO, de jelenleg nincs reális alternatívája”

Gyöngyösi Márton szerint NATO-tagországként több kötelezettséget vállalunk, mint amennyi védelmi garanciát kapunk. A Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke Magyarország NATO-csatlakozásának 17. évfordulója alkalmából adott interjút az Alfahírnek. Gyöngyösi Márton úgy véli, Magyarországnak hosszú távon törekednie kell arra, hogy gondoskodni tudjon a saját biztonságáról mindenkitől és mindentől függetlenül.

Magyarország 1996. január 29-én jelentette be hivatalos csatlakozási szándékát a NATO-nak, amely 1997. július 8-án három közép-európai országot, hazánkat, Csehországot és Lengyelországot hívta meg a szervezetbe. 1997. november 16-án népszavazást tartottak Magyarországon, az érvényes szavazatok 85,33 százaléka a csatlakozást támogatta. Ennek eredményeként Magyarország 1999. március 12-én vált tagjává az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének. A népszavazáson feltett kérdés a következő volt: „Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság a NATO-hoz csatlakozva biztosítsa az ország védettségét?” Ön egyetértett?

1996-tól Írországban folytattam egyetemi tanulmányaimat, így sajnos a népszavazás idején nem tartózkodtam Magyarországon. Ettől függetlenül határozott véleményem volt és van a referendummal kapcsolatban. Magyarország ezer éven át nagyhatalmak gyűrűjének szorító ölelésében, nagyhatalmi érdekek örvénylő sodrásában próbálta több-kevesebb sikerrel politikai, gazdasági, katonai szuverenitását megőrizni. Nem véletlen, hogy a magyar néplélek számára a legféltettebb, legértékesebb kincs nemzeti szuverenitásának megőrzése. Rövidlátó, naiv, elhamarkodott és határozottan önsorsrontó lépésnek tartom azt, hogy pár évvel miután végre kiszabadultunk egy ránk erőltetett függési rendszerből, a szovjet geopolitikai érdekek érvényesítésére létrehozott Varsói Szerződésből, mi önként és lelkesen feladjuk a szabadságunkat, és betagozódunk egy másik idegen katonai szövetségbe. Őseink, ’56 vagy ’48 hősei és mártírjai bizonyára forognak sírjaikban. Magyarországot nem azért hívták meg a NATO-ba, mert hazánk felkészült a tagságra, hogy megbecsült tagja, egyenlő partnere legyen egy katonai együttműködésnek, hanem azért, mert a délszláv háború idején Magyarország a térségben földrajzilag meghatározó helyen fekvő országként jó katonai támaszpontként szolgált a NATO-haderőknek. Ilyen értelemben a NATO-nak akkor nagyobb szüksége volt Magyarországra, mint hazánknak a NATO-ra. Azt se felejtsük el, hogy a hidegháború lezárását követően az ún. nyugati integrációval, vagyis az európai uniós, valamint NATO tagságot célzó egyoldalú euroatlanti külpolitikával hazánk, egész Kelet-Közép-Európával egyetemben a nyugati érdekszféra része, vazallusa lett. Ezzel – akarva-akaratlanul – a nyugat, pontosabban a nyugat geostratégiai törekvéseit döntő mértékben meghatározó USA játékszere lettünk, statiszta abban az amerikai hegemóniáért folytatott küzdelemben, amely nagy eurázsiai riválisainak, Oroszországnak és Kínának a kiiktatásával az egypólusú világrend létrehozását célozza. A NATO keleti irányú bővítését az USA riválisai irányába tett jókora lépésként kell értelmezni, minden más magyarázat csak figyelemelterelés és népbutítás. Persze a hazánk függetlenségét feláldozó fideszes és szoclib körök azt mondják, hogy ez orosz propaganda, de ez nem igaz. Magyarország szempontjából végzetes lehet, ha az USA által folyamatosan gerjesztett orosz-ellenes kampányban a két nagyhatalom ütközőzónájába kerülünk, ráadásul az agresszor oldalán. Van ezzel kapcsolatban már történelmi tapasztalatunk, nem is kevés. A Jóisten őrizzen attól, hogy ez újra bekövetkezzen.Ugyan így érdeke hazánknak, és mellesleg a világnak is, hogy a kialakulóban lévő új világrend ne a nyugat által messianisztikus lendülettel erőltetett egypólusú világrend legyen. Ez katasztrófához, világégéshez vezetne.

A teljes interjú elolvasható az Alfahír oldalán!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s