Kissinger amerikai vezetésű világrendet szeretne

Mi a világrend, hová tart a nemzetközi rend evolúciója, kik a legfontosabb szereplői az újonnan formálódó többpólusú világnak, mi a szerepe, mik a lehetőségei az új kihívások előtt álló Egyesült Államoknak. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik Világrend című új könyvében a 92 éves Henry Kissinger, aki hosszú éveken át volt az Egyesült Államok nemzetbiztonsági főtanácsadója és külügyminisztere. Hatása és tekintélye a mai napig megkérdőjelezhetetlen az amerikai politikában. A magyar kiadás az Antall József Tudásközpont szervezésében került bemutatásra szerda este.

KEMÉNY KRITIKA ÉS AZ IDEÁLIS KÖZÉPÚT

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke szerint a Világrend Kissinger Diplomácia című könyvének a folytatása, amely 1992-ig foglalkozik a nemzetközi kapcsolatok történelmével, míg legújabb munkája 92-93-tól a jelenig lévő időszakra helyezi a hangsúlyt, miközben a múltba szintén visszatekintve alapos elemzéseket fogalmaz meg, és a felmerülő komoly, új típusú dilemmákra reflektál.

Németh nyilvánvalónak nevezte, hogy a könyv elsősorban amerikai politikusoknak szól:

“Kissinger többször fel is cseréli az elemző szerepét, mintegy megszólítja az amerikai döntéshozókat, hogy mire kell vigyáznia Amerikának.”

Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke szerint ez azonban nem azt jelenti, hogy Kissinger ne lenne kritikus, különösen az aktuális amerikai vezetéssel, az Obama-kormánnyal szemben.

“Kissinger úgy véli, hogy Amerika túlságosan visszavonult, és ez a világban instabilitást eredményezett. De kritikával illeti az amerikai misszionárius szemléletet is, amellyel megpróbálja a liberális demokrácia vallására áttéríteni az egész világot.”

A volt amerikai külügyminiszter ezt nem tartja követendő példának, Németh Zsolt szerint ez Kissinger konzervatív-republikánus, realista alapállásából következik, és inkább egy középutat tartana ideálisnak.

A teljes cikk elolvasható az Alfahír oldalán!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s